2020 trend #1: SMART VIDEO STRATEGIE

editorInspire, video marketing

Video is een te belangrijk onderdeel geworden van je marketingstrategie om het er maar een beetje ad hoc bij te doen.

Veel marketingteams zijn nog steeds terughoudend met het inzetten van video content.  Ze worden nog geïntimideerd door het medium en denken soms dat er dure exercities nodig zijn, met een lage ROI als resultaat. En dat is helemaal ten onrechte blijkt inmiddels uit veel studies.

Als het goed is gaan we juist slimmer om met video content. Smart video content die geschikt is voor meerdere kanalen, formaten en marketing-en sales toepassingen. Daarnaast zijn de resultaten met video in werkelijkheid juist overtuigend beter, met een hogere ROI dan elke andere content(vorm).

De rol van video is de afgelopen jaren dan ook drastisch veranderd. Ooit slechts gereserveerd voor marketing en sociale media, is video nu ook een tool om kopers op te voeden, klantenverhalen te delen en meer persoonlijke relaties op te bouwen gedurende de hele life-cycle van de klant.

Zo wordt video een noodzakelijk onderdeel van content marketing strategieën. Volgens een recente studie van Cisco zal bijvoorbeeld in 2021 82% van het internetverkeer van consumenten uit video bestaan. En veel van de video is van lage kwaliteit. Daar liggen dus legio kansen om je onderscheiden.

Want video is veel meer dan één video produceren. Een goede video wordt veel bekeken, gedeeld en levert meetbare resultaten op en een hogere ROI dan alle alternatieven.

De meest kritische componenten van videomarketing

Soms hoor je dat marketeers de kosten voor een video opdrijven en de totale waarde verminderen door in de valkuil van het maken van meerdere eenmalige video's te trappen. Andere marketeers geloven ten onrechte dat als ze grote budgetten in een videoproject stoppen, het automatisch een groot succes wordt.

Een overkoepelende strategie om de ontwikkeling van video's te begeleiden is nodig om ervoor te zorgen dat elke video gewoon een stuk van het grotere geheel is.

In elke fase van de klantreis past een eigen video volgens de theorie van Google’s 3H strategie. Lees ook de blog die wij daar eerder al over schreven.

KPI’s

De belangrijkste prestatie-indicatoren moeten in de strategie worden vastgesteld. KPI's moeten ook worden geïdentificeerd voor elke video om ervoor te zorgen dat deze aansluit bij de strategie en het doel dient, wat vaak verband houdt met de fase van de doelgroep in het proces.

Het is zelfs van vitaal belang om twee soorten KPI's te hebben - de KPI's die van toepassing zijn op de video zelf en de KPI's die van toepassing zijn op de overall videomarketingstrategie.


Distributie en kanalen

Kwalitatief hoogwaardige videoproductie kan een belangrijke investering zijn. Zorg ervoor dat je video's door zoveel mogelijk mensen gezien worden!

De strategie moet dan ook het primaire distributiepunt voor elke video definiëren: TV, Facebook, YouTube, open web? Wat je ook verkoopt, als je bijvoorbeeld Generation Z wilt aanspreken, moet je absoluut een stevige social media presence hebben. Twitter, Instagram, Snapchat en Facebook zijn allemaal belangrijke social media kanalen voor Generation Z.  Als marketeer moet je video-content afstemmen op elk specifiek sociaal netwerk. Deel niet dezelfde inhoud op Facebook als op Instagram. Generatie Z consumenten gebruiken verschillende sociale kanalen voor verschillende doeleinden. Die keuze maakt het mogelijk om video's te optimaliseren in de ontwerpfase. Zo zijn de gemeten optimale lengtes van een video behoorlijk verschillend en de formaten voor elk kanaal ook soms totaal anders (16:9, verticaal, vierkant, enz.)

Doe een Q&A

Om je te helpen bij het opstellen van je video strategie (en het verkrijgen van een executive buy-in), beantwoord je deze zeven vragen:

 1. Heeft jouw organisatie eerder al video gebruikt? Waarom of waarom niet? Resultaten?
 2. Wat is het doel van de video strategie? Merkbetrokkenheid, directe respons? Iets anders? Meerdere doeleinden?
 3. Hoe kan video helpen bij het uitleggen en helpen met pijnpunten voor jouw doelgroep?
 4. Wat is de korte termijn doelstelling(en) van jouw video of videoserie?
 5. Wat is het lange termijn doel van uw video marketing strategie?
 6. Hoe zorg je voor een consistente boodschap binnen alle video's, andere marketingmaterialen en jouw algemene brand-voice?
 7. Voor welke media wil je optimaliseren?

Hoe verkoop je het intern?

Het krijgen van een directie krabbel op videomarketing kan een uitdaging zijn. Laat in een duidelijke case zien dat video een essentieel medium is voor jouw marketing toolkit. Met een eigen budget, net zoals voor TV, Google, Facebook, print, DM, enz.. Breng de vele  gebruiksmogelijkheden voor video’s in kaart:  om naamsbekendheid op te bouwen,  corporate responsibility te laten zien, promotie te doen, te entertainen en engagen, te onderwijzen, enz.

En onderbouw alles met met harde feiten. YouTube is bijvoorbeeld de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Het algoritme van Facebook geeft de voorkeur aan native gehoste video. Andere nuttige statistieken zijn onder andere:

 • De verwachting was dat video-content in 2017 74% van het online verkeer zou verbruiken (KPBC).
 • Visuele inhoud wordt 40 keer vaker gedeeld via sociale media. (Buffer).
 • 43% van de consumenten wil meer video-content van marketeers (HubSpot).
 • Marketeers die gebruik maken van video zagen de inkomsten 49% sneller groeien dan degenen die dat niet waren (Aberdeen).
 • 51,9% van de marketingprofessionals in de wereld beoordeelt video als de inhoud met de beste ROI (Adobe).

Welke doelstellingen heb jij voor jezelf geformuleerd? Hoeveel zal het de brand awareness, engagement, sales of product awareness verhogen?

Zorg dat de video-content perfect aansluit bij jouw huidige marketing. Bedenk dat je hoogstwaarschijnlijk al veel bestaande content hebt (white papers, artikelen, blog posts, enz.) die gemakkelijk te transformeren zijn naar een "snackable" videoserie.

Planning en strategie

Executives aan boord krijgen met videomarketing is slechts een deel van de uitdaging. Start met een goede planning en strategie. Wat moet je daarin meenemen?
Bij Talmon hebben veel ervaring ("sinds 1981") met het ontwikkelen van een video strategie die past binnen het totaal van je marketingplannen. We beginnen vaak met het samen invullen van een uitgebreide checlist. Maak een afspraak voor een gratis kennismaking!

Neem een abonnement

Talmon spreekt met klanten ook abonnementsvormen af. Voor een vast bedrag per maand en tegen een heel scherp tarief staat er altijd op afroep een video ploeg klaar, die bestaat uit Next gen young professionals met begeleiding van onze cracks. Zo kunnen je het hele jaar door aftermovies, eventvideo's, instructiefilms en vlogs maken. Informeer naar de mogelijkheden voor jouw organisatie!

Bronnen: Forbes, Vidyard, Content Marketing Institute, Frankwatching, Core DNA, Cisco, Voice Bunny, Unruly, Tech Magnate, Adweek, Vyond, Talmon, StoryTEQ.